KORONAVIRUS

Hva er korona og hvordan smitter det?

 

Det vi kaller korona, er en sykdom som skyldes koronavirus. Sykdommen heter Covid 19.

Når en person som har korona snakker, hoster eller nyser, kommer dråper med virus ut i luften. Hvis dråpene kommer inn i munnen, nesen eller øynene til en annen, kan denne personen bli smittet.  For å unngå å bli smittet er det viktig å holde god avstand til personer du ikke bor sammen med.

Når en som har korona snakker, hoster eller nyser, kan dråper med virus også treffe ting som er i nærheten. Hvis man tar på en ting som har virus på seg, og deretter tar seg i ansiktet, kan viruset komme inn i kroppen gjennom munnen, nesen eller øynene. På grunn av dette er det viktig å vaske hendene ofte.

Man kan også bli smittet hvis man håndhilser på en person som har fått virus på hendene, og deretter tar seg i ansiktet. Derfor skal man unngå å håndhilse.

Hva er egentlig koronavirus? Og finnes det flere typer koronavirus?

Det fins mange virus som hører til koronavirusfamilien. Alle disse virusene kan gi infeksjoner i luftveiene (nese, munn, svelg og lunger). Det nye koronaviruset, som ble oppdaget i januar 2020, kan gi sykdommen som kalles Covid 19.

Hva er symptomene på korona?

 

De vanligste symptomene på korona er feber, tørrhoste og tung pust. Andre symptomer er hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smaksans, muskelverk, sår hals, rennende eller tett nese, nysing.

Hvorfor er korona mye farligere for eldre mennesker? 

 

Man vet ikke helt sikkert svaret på dette. En vanlig teori er at immunforsvaret til eldre mennesker har lært seg å bekjempe mange ulike virus opp igjennom livet, og når et helt nytt virus kommer, klarer ikke immunforsvaret lenger å reagere så raskt.

Vi har hørt at korona er ikke farlig for barn. Men barn har ikke en sterk kropp.

Hvorfor er da korona mindre farlig for barn? 

Det er riktig at barn sjelden blir veldig syke av korona. Det er ennå ikke forsket nok på dette til at man vet grunnen helt sikkert, men det kan ha noe med immunforsvaret eller cellene til barna å gjøre.

Jeg kjenner ingen som har hatt korona. Hvorfor må vi være så forsiktige?

Det kan hende at du kjenner noen som har hatt korona, men som ikke visste det selv. Noen får ingen symptomer og noen får bare svake symptomer, som en slags forkjølelse. Siden man ikke vet sikkert på forhånd hvem som blir alvorlig syke, må alle være forsiktige.

Kan man få korona ved å ta på en pose fra butikken, eller etter å ha trykket på en knapp i heisen?

Man kan få virus på hendene ved å ta på en ting som andre med korona har tatt på, men for å bli smittet, må man så ta seg til øynene, nesen eller munnen ganske kort tid etterpå. Viruset overlever vanligvis ikke mer enn noen få timer på gjenstander.

Er det viktig å dusje ofte og vaske alle klærne sine hver dag? 

Siden smitte bare skjer hvis man får viruset inn gjennom slimhinner i øynene, nesen eller munnen , er det å dusje og å vaske klær ofte ikke så viktig for å unngå smitte. Men det er viktig å vaske hendene ofte.

Er det nok å vaske hender og bruke Antibac, for å unngå smitte? 

 

Nei, det er ikke nok. Det er også veldig viktig å holde avstand til andre og være hjemme hvis man føler seg syk eller har vært sammen med noen som er syke.

Hvordan bruker man munnbind? Og når skal man bruke det?

Hvis man har mulighet, skal man vaske hendene før man tar munnbindet på og etter du har tatt det av seg. Man skal også kaste munnbindet etter bruk, eller vaske det, hvis man bruker tøymunnbind. Munnbindet skal sitte tett inntil ansiktet.

Som hovedregel skal man bruke munnbind når man ikke kan holde god avstand til andre.

Men husk: Munnbind erstatter ikke andre tiltak for smittevern!

Hvor går grensen for «hold deg hjemme når du er syk»? De fleste i Norge blir ofte forkjølet,

særlig om vinteren, trenger vi å være hjemme hvis vi bare er litt forkjølet?  

Ja, i Norge blir vi ofte forkjølet, særlig om vinteren. Forkjølelse og korona har mange av de samme symptomene, så hvis man ikke føler seg helt frisk, må man være hjemme til man vet at det ikke er korona.

Hold deg hjemme hvis du er syk eller har fått luftveissymptomer (feber, hoste, tung pust, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smakssans, muskelverk, sår hals, sykdomsfølelse i kroppen) i løpet av de siste 24 timene. Alle som har disse symptomene, bør ta en koronatest. For å bestille koronatest kan du gå inn her:

https://www.helsenorge.no/timeavtaler/

Hvis du har tatt en test, og testen var negativ, skal du holde deg hjemme til feberen har gått over og du føler deg i fin form igjen.

Jeg har barn som går på skolen, og lurer på hvor grensa går for når de må være hjemme hvis de

hoster over lengre tid? 

Barn som har fått luftveissymptomer de siste 24 timene (feber, hoste, sår hals eller tett nese, sykdomsfølelse i kroppen) skal ikke gå i barnehagen, selv om symptomene er
milde.

De kan komme tilbake i barnehagen eller skolen når de virker friske og ikke har feber, selv om de har noe snørr, tett nese og lett hoste.

Hvis barnet fremdeles er sykt etter 48 timer, skal du ringe fastlegen eller legevakt, så vil legen bestemme om barnet skal testes for Covid 19.

Hvordan går det med vaksineringen i Norge? Kan vi komme tilbake til et vanlig liv når vi blir

vaksinerte?

I Norge ble det bestemt at personer som bor på sykehjem, eldre, helsearbeidere og personer med andre sykdommer skal få vaksinen først, siden disse har størst risiko for å bli syke. Mange eldre og helsepersonell har nå fått vaksine (april 2021).

Det er usikkert hvor fort det vil være mulig å vaksinere resten av befolkningen, fordi vi ikke vet hvor fort det vil komme nok vaksiner til landet.

Det vil ta tid å få vaksinert så mange at risikoen for smitte blir så lav at vi kan begynne å leve normalt igjen. Det kan også hende vi vil måtte ha noen smitteverntiltak selv etter at alle har fått tilbud om vaksine.

Man regner nå (april 2021) med at de fleste av de prioriterte vil ha fått tilbud om vaksine i løpet av august 2021.

Her er link til Tverkulturell Helseinfos koronaside:
https://tverrkulturellhelse.info/koronavirus/

Her er link til Multikulturelt Initiativ og Ressursnettverks (MiR) koronaside:
https://www.mirnett.org/wp/mirs-ressursside-om-korona/

THI har laget video på amharisk, somalisk og arabisk om Covid-19. Videoene er publisert på THI Facebook og på THIs nettsider.

THI INFORMASJON OM COVID-19 PÅ AMHARISK

THI INFORMASJON OM COVID-19 PÅ SOMALISK

THI har også laget quiz på norsk, arabisk, amharisk og swahili. Det har vært en god del interesse for quizene våre.